Blockchain
Waarom is blockchain de oplossing? Hieronder vindt u 3 redenen.
1. Er zijn geen lange wachttijden voor alle partijen
2. Transparantie doordat het een peer 2 peer netwerk is, iedereen kan het controleren
3. Koper hoeft niet steeds alle gegevens op te zoeken want die staan op de server
Ensie (2017) definieert blockchain als volgt: ‘’Blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.’’ De blockchain is dus een onlinedatabase waar transacties plaats vinden waar geen derde partij aan te pas komt. Door de algoritmes, controle getal en cryptografie is het een technologie waarbij het resultaat van de transacties onafhankelijk op meerdere computers komen die aangesloten zijn bij het blockchain netwerk. Blockchain is een transparante manier omdat elke actie in het transactieproces traceerbaar en gedocumenteerd is. Het is daarom ook moeilijk om te frauderen in de blockchain omdat op elke computer in hetzelfde netwerk een kopie is opgeslagen van de gedane acties.
In figuur 2 zijn de verbanden te zien tussen het blockchain netwerk en de cryptocurrency. De definitie van cryptocurrency is als volgt (Oxford Living dictionaries, z.d.): ‘’A digital currency in which encryption techniques are used to regulate the generation of units of currency and verify the transfer of funds, operating independently of a central bank.’’ Oxford Living dictionaries geeft aan dat cryptocurrency een digitale betaaleenheid is die gebruikt wordt in een onafhankelijk netwerk waar geen derde partij aan te pas komt om transacties te voldoen. In figuur 3 is een visuele weergave afgegeven hoe de blockchain technologie in zijn werk gaat. Er is gekozen voor dit model omdat het een duidelijke visuele weergave geeft van de stappen die horen bij een transactie via het blockchain netwerk.

Het proces begint bij een persoon die een transactieverzoek indient. Daar wordt de aangevraagde transactie uitgezonden naar een peer to peer netwerk (een netwerk waarbij gelijkwaardige computers/servers aangesloten zijn). In de volgende stap wordt door het netwerk gekeken of de transactie geldig verklaard is. Daarna wordt het verzoek omgezet in een geverifieerde transactie. Daarna staat op elke onafhankelijke computer die is aangesloten op het netwerk dat de transactie heeft plaatsgevonden.
Voor dit onderzoek is het belangrijk om te kijken naar welke partijen tijdens het aankooptraject een rol spelen. Daarnaast is er gekeken welke actie in het aankooptraject belang kan hebben van de blockchain. In onderstaande figuur zijn de partijen schematisch weergegeven. Verder is de dienst ‘documenten en informatie van het kadaster’ toegepast in de blockchain. Er is gekeken naar een lopend project in Zweden (Lantmäteriet, Telia Company, ChromaWay, & Kairos Future, 2016).
Door gebruik te maken van deze database ontstaan er geen misverstanden doordat elke partij verbonden is met het netwerk en zo inzicht heeft in alle acties die worden verricht binnen het blockchain netwerk. De documenten en getekende papieren die nodig zijn voor de verkoop van een woning staan nu in de database (figuur 4). Dit zorgt voor een sneller proces waar alle bevoegde partijen bij kunnen. Niet alleen voor het kadaster kan de blockchain een toegevoegde waarde zijn maar dat geldt eveneens voor de notaris en de bank (Veuger, 2017).
Maak jouw eigen website met JouwWeb